MiCA-verordening (Markets in Crypto-Assets): Veelgestelde vragen
- Inzicht
Op 30 december 2024 trad het volledige pakket maatregelen van de MiCA-verordening ("Markets in Crypto-Assets") in werking. Deze verordening introduceert een geharmoniseerd Europees wettelijk kader voor de uitgifte van cryptoactiva en de verlening van gerelateerde diensten. In dit artikel behandelen we een aantal veelgestelde vragen over MiCA.
Wat is het (beoogde) effect van MiCA?
De EU-wetgever willen het vertrouwen in cryptoactiva-activiteiten en -diensten herstellen. Vóór MiCA waren cryptoactiva niet of slechts gedeeltelijk gereguleerd onder de financiële dienstenwetgeving van de EU-lidstaten. MiCA is bedoeld om een geharmoniseerd en overkoepelend wettelijk kader te creëren voor alle cryptoactiva en cryptoactivadiensten. Dit moet rechtszekerheid creëren en bijdragen aan de ontwikkeling en bevordering van transformatieve technologieën in de financiële sector.
Wat is de reikwijdte van MiCA?
MiCA is van toepassing op de uitgifte, het aanbieden aan het publiek, de toelating tot de handel en het verlenen van diensten in verband met cryptoactiva. Deze verordening is niet van toepassing op cryptoactiva die kwalificeren als financiële instrumenten, deposito's, fondsen, zekerheden, schade- of levensverzekeringsproducten, aangezien deze al binnen het toepassingsgebied van Europese financiële dienstenbepalingen vallen.
MiCA bevat een ruime definitie van cryptoactiva. Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt tussen distributed-ledger technology (DLT) activa op basis van hun gemeenschappelijke kenmerken. Onderscheiden categorieën zijn "normale" crypto-activa (zoals utility tokens) en sterker gereguleerde stablecoins (zogenaamde asset-referenced tokens of e-money tokens).
Wat zijn de belangrijkste elementen van het nieuwe regelgevingskader?
De nieuwe regelgeving is gebaseerd op het wettelijke kader dat al van toepassing is op de openbare aanbieding en toelating tot de handel van financiële instrumenten.
De belangrijkste vereisten zijn als volgt:
- Cryptoactivadiensten, waaronder exchange-based services:
- Statutair gevestigd in een EU-lidstaat
- Vergunning van de bevoegde lokale autoriteit op basis van MiCA
- Aanbieding aan het publiek en toelating tot de handel van cryptoactiva:
- Vestigings- en vergunningsvereisten verschillen per type cryptoactiva:
- Activagerelateerde tokens: Rechtspersoon die deze activiteiten willen ondernemen moeten a) een uitgevende instelling met een statutaire zetel in een EU-lidstaat zijn waaraan door de bevoegde autoriteit een vergunning is verleend op basis van de MiCA-verordening; of b) een kredietinstelling waaraan vergunning is verleend op basis van CRD IV.
- E-money tokens: Rechtspersoon die deze activiteiten willen ondernemen moeten een a) kredietinstellingen met een vergunning onder CRD IV; of b) elektronischgeldinstelling zijn.
- Andere crypto-activa: Elke rechtspersoon kan deze activiteiten ondernemen (in overeenstemming met de overige verplichtingen vanuit MiCA).
- Whitepaper-vereiste; verplichting om bij de relevante lokale autoriteit een document in te dienen waarin de productkenmerken worden uitgelegd en waarin wordt uitgelegd hoe de token of andere cryptoasset in de blockchain zou werken.
Op welk moment is MiCA van toepassing op bedrijven die actief zijn in Nederland?
Bedrijven die de Nederlandse markt willen betreden en crypto-asset((s)diensten) willen aanbieden, moeten direct voldoen aan de MiCA-eisen.
Voor bedrijven die vóór 30 december 2024 actief zijn op de Nederlandse markt geldt een overgangsregeling. MiCA staat een overgangsperiode van maximaal 18 maanden toe. Op 16 december 2024 heeft het Nederlandse kabinet de keuze bevestigd om een overgangsperiode van 6 maanden in te stellen. Dit betekent dat reeds actieve bedrijven vanaf 30 juni 2025 aan de MiCA-eisen moeten voldoen.
*Op het moment van schrijven moet de overgangsperiode nog formeel worden bevestigd via publicatie van een Koninklijk Besluit.
Hoe kan Franssen Tolboom u bijstaan?
Mocht u willen weten of uw diensten onder MiCA vallen en of begeleiding wensen bij een potentiële vergunningaanvraag neem dan vrijblijvend contact met ons op.